Deze kunstenaars lieten zich inspireren door de hormonale cyclus.

Fotograaf Lizette Schaap uit Alkmaar maakte de fotoserie Cycle over haar eigen menstruatiecyclus. Twee jaar lang hield ze een cyclusdagboek bij. De psychologische en fysieke patronen brengt ze samen in de serie bewerkte en vervreemdende beelden. 

© Lizette Schaap, fotoserie 'Cycle' 

© Lizette Schaap, 'Uterus' 

‘Rood’ heet de drieluik van fotograaf Roos Klijn, waarmee ze haar menstruatie omarmt. Klijn maakt met haar camera pure en rauwe portretten van anderen, maar ook van zichzelf.

© Roos Klijn, 'ROOD 1 van 3' 

Te midden van de pandemie ging het muzikale theaterstuk 'Menstruatie: de Musical' in première. Collectief De Wijven ETC leidde bezoekers met koptelefoon langs theaterinstallaties waarin personages vertellen over hun haat-liefde verhouding met hun cyclus.

© De Wijven ETC, 'Menstruatie: de Musical' 

Rupi Kaur haalde in 2015 internationaal het nieuws toen een foto van haar met bloed bevlekte broek van Instagram werd verwijderd. De foto was onderdeel van een serie waarmee de Indiaas-Canadese dichter, illustrator en fotograaf het taboe rondom menstruatie wilde aankaarten.

 © Rupi Kaur, fotoserie 'Period' 

Fotograaf Jackie Dives uit Canada maakt confronterende, ongecensureerde foto’s van vrouwen met hun menstruatiebloed. Dives vindt het belangrijk om de gezichten van de vrouwen erbij te portretteren om de schaamte voor bloedverlies tegen te gaan.

 © Jackie Dives, fotoserie 'Menstruation' 

Ooit gehoord van de non-binaire tampon Toni the Tampon? Amerikaanse illustrator Cass Clemer riep het personage in 2017 in leven in een educatief kleurboek over menstruatie. Cass, zelf trans, wil met zijn werk al bij jonge kinderen het stigma rondom menstruatie helpen verminderen.

 © Cass Clemer, 'Toni the Tampon' 

De Amerikaanse kunstenares May Ling Su maakt elke maand intuïtieve kunst van haar menstruatiebloed. Zij vindt dat dit deel van de vrouw mag worden bewonderd, als viering van vruchtbaarheid.

© May Ling Su, 'On My Period' 

FIN!